aug 052011
 

carolien31
“Everyday Stories” heet de website van Ólöf Söebech, onderzoekster in Brussel, IJslandse van origine.
Ólöf en ik hebben een paar dingen gemeen: we zijn gefascineerd door de vraag “hoe kun je duurzaam leven in onze Westerse wereld?” En zijn onbevredigd door de academische onderzoeksaanpak; we willen aan de slag met echte mensen.
Ólöf heeft tijd vrijgemaakt om te werken aan haar documentaire-project: portretten van mensen die op een manier leven waardoor ze relatief weinig aanspraak maken op de bronnen van onze Aarde. Ook van mij. Ik leefde al redelijk “duurzaam” (vroeger noemden we dat “milieuvriendelijk”; sinds ik het huis uit ben is ‘milieu’ een leidende factor in mijn keuzes op het gebied van vervoer, wonen, eten, vakanties, studie en werk) maar de verrassing van het jaarzondergeld was dat ik mijn ecologische footprint nog een keer decimeerde door de keuzes die ik maakte. Keuzes die niet ingegeven waren door duurzaamheid, maar door zinvol werk te willen hebben. Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat mensen die de (lastige) keuze maken om hun passie na te jagen, als vanzelf minder beslag leggen op hulpbronnen. Geluk en ‘flow’ uit de werk, uit de plek die je inneemt tussen de mensen om je heen, maakt dat je minder taalt naar ‘geluksvervangers’… Duurzaam leven gaat hand in hand met gezond leven, en met een hoge kwaliteit van leven: gelukkig zijn, je vrij voelen.
Misschien moet ik documentaire site beginnen met portretten van mensen die kiezen voor hun passie. Mensen zoals Ólöf.

  2 Responses to “Kiezen. Of: het geheim van duurzaam leven”

 1. hee carolien!
  hoe is het met jou? ik zag je uit mijn ooghoek, toen mijn naaste collega Remko van der Lugt je een email aan het sturen was.
  Hij is mijn daily supervisor, van mijn promotieproject, bij de hogeschool utrecht. (en tu eindhoven).

  Een jaar zonder geld. Wauw. En ik begrijp zo vluchtig lezend dat dat nu klaar is.
  Ons kenniscentrum is ook veel bezig met gedragsbeinvloeding, duurzaamheid, technologie.

  Wie weet zien we elkaar nog eens!

  Liefs
  Jelle

 2. Hey, wat leuk!! Het gaat goed… ik zal je mailen.
  Liefs!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>