Toch wel geld

 

Mijn jaar zonder geld is geen jaar zonder geld: er stroomt geld door mijn bankrekening; ik doe uitgaven in geld, en heb inkomsten in geld.

Waarom dan “zonder geld” als “zonder baan” het eigenlijk beter verwoordt? Een toelichting.

Om te beginnen: al mijn uitgaven en inkomsten zijn marginaal, gepland en doordacht. Bij hoge uitzondering gaat er wel eens contant geld door mijn handen, uit pragmatische overwegingen en al helemaal niet impulsief.

Het doel van dit jaar is om te kijken wat er gebeurt als ik mijn activiteiten, mijn werk, kies op basis van wat mijn netwerk & ik belangrijk (en leuk) vinden. De keuze wordt dus niet meer gestuurd door commerciële factoren (zoals: wat levert geld op, of waarvoor zijn potjes aan te boren?), maar door mijn netwerk en mijzelf.

Dat is het principe: laat de commercie varen, wordt onafhankelijk, zorg ervoor dat je kunt doen wat je belangrijk vind, en waar je blij van wordt.

Hoe je het doet: consuminderen, sparen, minder werken… dat is een persoonlijke keuze.

Ik had een jaar van mijn spaargeld kunnen leven. Maar om het experiment zodanig vorm te geven dat “iedereen” het zou kunnen doen, heb ik er voor gekozen om niet alleen geen geld aan te nemen, maar om ook “geen” geld uit te geven.

(Die ‘sportieve’ toevoeging had consequenties die ik niet voorzag: het experiment werd er interessanter van… de ervaring scherper, mijn projectenportfolio leuker. Maar daarover elders in het blog meer.)

Waar geld wel een rol speelt:

I. Als iemand anders iets koopt, om met mij te kunnen ruilen:
Een aantal van mijn basisbehoeftes kan ik vervullen middels ruilen (voeding en energie, om twee grote te noemen), maar sommige, zoals een deel van de woonlasten, niet redelijkerwijs: een vriend trok bij ons in, en in ‘ruil’ voor zijn kamer betaalt hij een deel van de vaste woonlasten. Dus we maken een loop door het monetaire systeem.

II. Als iets in het verleden gekocht is:
Een jaar zonder geld is geen jaar zonder kapitaal. Ik heb niet mijn laptop verbrand, mijn kleren ook niet. Ik leef niet onder de brug maar in een huis dat vrij op mijn naam staat. Ik heb een fijne fiets. Het gaat me erom een jaar lang radicaal anders met mijn werk om te gaan, niet om het mezelf moeilijk te maken.

III. Als kleine investeringen grote waarde hebben:
Ik denk dat het heel waardevol is dat Max en ik toegang houden tot de natuurspeelplaats in onze buurt. En het kost 25 Euro per jaar. Daar ga ik niet moeilijk over doen. Anders ben ik al mijn vrije tijd kwijt met onderhandelen.

IV. Als de bedragen te klein zijn om je druk over te maken:
Ik betaal gewoon voor mijn w.a. verzekering, en ik heb mijn abonnementen bij Llink, VPRO, Greenpeace en Milieudefensie door laten lopen. Met nog een paar andere marginale posten kom ik zo op ongeveer 230 Euro uit, voor het hele jaar.

De grens leg ik bij kosten hoger dan 40 Euro per maand. Daar moet ik iets mee: of consuminderen, of ruilen.

Zie ook “overzicht uitgaven”.

 Posted by at 10:40

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>