sep 252010
 

Csikszentmihalyi

Foto: www.cgu.edu/pages/5479.asp

Al sinds vijftien jaar hou ik me er min of meer full time mee bezig: “waarom en hoe veranderen mensen?” (Vanwaar die nieuwsgierigheid? Omdat ik de wereld van een milieuramp wilde redden. Maar goed.) Bijna net zolang dee’ ik erover om erachter te komen dat de wetenschap er maar matig in slaagt om met antwoorden te komen (wat komt omdat ze in een bepaald paradigma hangt, maar dat terzijde).

Voor een lezing aan het Haags Vrouwen Netwerk vroeg ik een vriendin die zich ook uitgebreid met het vraagstuk bezighield om raad: per e-mail kreeg ik een parel van een antwoord. Over verandering van binnenuit citeerde ze Csikszentmihalyi:
“Alleen zij die zich verandert, blijft zich trouw.”

Toelichting:

Csikszentmihalyi noemt dit flow en zegt zoiets als: “wie gelukkig is, groeit, ontwikkelt zich. Doet wat ze kan en zoekt haar grenzen op. Als een grens overwonnen wordt, zoekt ze naar de volgende uitdaging om haar eigen grenzen te overwinnen en verdere groei mogelijk te maken” (paraphrase door Cornelia Eybisch.)

Het veld waarin Csikszentmihalyi werkt wordt overigens aangeduid als “positieve psychologie” – laten we ons niet blind staren op het repareren van anomalie-en, maar laten we leren van positieve voorbeelden. All for it. “He’s discovered that some highly creative people find satisfaction by inventing a career or job for themselves” (bron: http://www.brainchannels.com/thinker/mihaly.html). Ik kan het alleen maar be-amen en aanbevelen.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>