jun 302010
 

img_3997

Soms zijn er van die dagen dat het hard waait. Een overlijdensbericht, het vertrek van een vriend, ruzie. Dit was er zo eentje. Een situatie glipte door mijn vingers – voor de zoveelste keer liep een gesprek uit op ruzie. Geheel tegen mijn mores in zei ik tegen mezelf: vandaag hoef ik niet te werken. Laat maar even – dit is belangrijker. Tot mijn verrassing bleef het gebruikelijke schuldgevoel uit. Als een kind heb ik huilend het hoofd in de schoot van een vriendin gelegd. En toen zij weg moest ben ik naar de volgende vriend gegaan voor troost. We hebben geluncht op een stijger in de Maas. Zon, water, wind, ruimte en lieve woorden.
Met mijn batterij vol knuffels, “gezien zijn” en een gewassen ziel kon ik naar huis. Aan het werk – met zin en goede moed.

jun 042010
 

100604 blog

Herman Wijffels spreekt (tijdens de slotconferentie aan het eind van 6 jaar Kennisnetwerk voor Systeeminnovatie):

Wijffels ziet onze maatschappelijke opgave als een integrale en culturele opgave: we staan voor een overgang naar een radicaal andere manier van leven: werken, consumeren, en produceren. Mijn werken en consumeren zijn door een jaar zonder geld – zonder opzet – radicaal veranderd. Dus mogen zijn woorden abstract klinken: ik voel, ik doorleef wat hij bedoelt. Wat frustrerend: giet ik mijn ervaring in woorden, staat het er weer net zo abstract als zijn lezing. I guess you have to be there…

Tot mijn genoegen stelt hij de vraag naar “wat is het goede leven”. Ook dit blijft een holle exercitie als je niet jezelf in een positie brengt waarin die vraag persoonlijke relevantie krijgt. Want het gaat hier – denk ik – weer niet om het vinden van een goed antwoord, maar om het vinden van een proces. Liever vraag ik dan ook naar “hoe goed te leven”. Voor mij is dat: ga doen wat je echt denkt te willen (de facto: breng jezelf in een lastig parket) en zie waar je creativiteit je brengt.

Bij een nieuwe term veer ik op: “transrationeel” leven. Vanuit ons Newtoniaanse, mechanistische wereldbeeld scholen we onze kinderen op hun rationele vaardigheden. Als je sociaal, emotioneel, motorisch talentvol bent dan is dat leuk maar niet iets om in te groeien. Wijffels zegt: “heel de mens. Laten we de potenties van een mens integraal verkennen, een leven lang.” Weer zie ik een onopzettelijk maar positief effect van mijn leven zonder geld: als wetenschapper was ik ook alleen maar een hoofdje. In mijn leven zonder geld mag ik andere talenten in de strijd gooien: van doortimmerde verhalen bouwer naar kokende, sportende, adviserende, ondernemende, lerende, netwerkende, acquirerende, aannemende, uitproberende, loslatende vrouw. Dit jaar heelt mij – zo voelt het echt. Maar zoals ik al zei: I guess you have to be there. – Leven zonder geld, anyone?

Referentie:

www.ksinetwork.nl

jun 012010
 

Live Q&A: Moneyless man Mark Boyle answers your questions

Meer nieuws over Mark Boyle. Veel mensen wijzen mij op hem; we afficheren ons allebei met “leven zonder geld”. Toch zijn onze levens heel verschillend: Mark leeft autarkisch, en dat is nooit mijn bedoeling geweest. In 2009 – tijdens de voorbereidingen – kreeg ik bijvoorbeeld tips over hoe ik zelf aardappels kon verbouwen. Dan dacht ik: er zijn mensen die dat kunnen in een fractie van de tijd die het mij zou kosten. Mijn tijd is me daar te kostbaar voor. Want mijn fundamentele motivatie was: het werk doen dat ik & mijn netwerk belangrijk en fijn vinden.

Daarom ben ik gaan ruilen met mensen die bij de bron zaten van wat ik nodig heb: eten, stroom, een plek om met te laten inspireren, een plek om te dansen.

Terecht werd vorige week tijdens de Get Real Club in Roodkapje dan ook opgemerkt dat mijn “zonder geld” maar één of twee graad diep gaat: de mensen van wie ik spullen of diensten krijg, verkrijgen die op hun beurt wel met geld.

Aan de andere kant: mijn experiment is wel degelijk bedoeld om te inspireren voor een transitie van een mono-economie (alle transacties verlopen via Euro’s) naar een diverse economie, waarin Euro’s een optie zijn, maar ook gehandeld wordt met complementary currencies en mutual credit en in netwerken waardoor accounting geen rol meer speelt.